27. aug. 2017

The Lady of Shalott - Jomfruen av Shalott


«Og Tate Britain er naturligvis mye mer enn bare Turner og Blake — for all del! For eksempel finnes en av mine absolutte favoritter her — et erke-romantisk bilde fra 1888, av den typen som det selges utallige postkortversjoner av. Det er malt av J. W. Waterhouse, og heter Lady of Shalott. Jeg vet godt at mange i dag rynker på nesen og mener at kjære, det var da svært til...ja, søtsuppe, for eksempel. Men for meg er dette bildet noe av det fineste jeg vet. Det får meg til å tenke på Arthur og ridderne av det runde bord. Det får meg til å se vimpler og flagrende hår. Jeg mumler linjer fra Alfred Lord Tennysons dikt om henne (TheLady ofShalott, 1843) — det som begynner slik:

On either side the river lie

Long fields of barley and of rye,
That clothe the wold and meet the sky;
And through the field the road runs by
    To many-tower'd Camelot;
And up and down the people go,
Gazing where the lilies blow
Round an island there below,
    The island of Shalott.”


Sitatet er fra boken London skrevet av Tor Åge Bringsværd. Boken ble utgitt i 2003. Som det står på omslaget, en bok som gir reiselyst med mange tips om hva man kan oppleve i London. Gleder meg til å besøke museet for bl a å se maleriet han skriver om. Mer om boken i et senere innlegg.

I boken Topp 10 London av Roger Williams utgitt på norsk av Gyldendal forlag – utgaven jeg har er fra 2014, står er det vist til maleriet under Tate Britain:

«John William Waterhouse (1849-1917) ble utdannet ved Royal Academy Schools i London og er kjent for å ha gjenskapt de litterære temaene pre-rafaelittene, som dette er et eksempel på. Motivet i dette maleriet er hentet fra lord Alfred Tennysons tragiske dikt med samme tittel.»

The Lady of Shalott er gjendiktet til norsk av Geir Uthaug (1978) med tittelen Jomfruen av Shalott  - første vers;

En elv som renner mektig, bred
med gyldne marker korn tett ved,
den møter himmelen på det sted
der stien går som fører ned
     til tårnbesatte Camelot;
på veien ser man folk som går
og skuer dit hvor liljer står
på en plett der nedenfor
        en ø ved navn Shalott.


2 kommentarer:

  1. Interessant om det vakre bildet av Lady Shalott, og likeså diktene. Kommer helt i det romantiske hjørnet, og takk for det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Han skriver så herlig om maleriet og diktene at jeg bare må til galleriet neste gang jeg er i London. En herlig bok - rett og slett.

      Slett